Maatschappelijke Oriëntatie

In eigen taal ter bevordering van integratie

De kracht van begeleiden in eigen taal is dat de deelnemers vaak beter en sneller worden begrepen. Het is een begeleidingsproces ter bevordering van goed burgerschap.

BEGELEIDING IN EIGEN TAAL

Buitenlandse deelnemers uiten zich nu eenmaal makkelijker in de eigen taal dan in het Nederlands vooral wanneer gesproken moet worden over zaken die emotioneel gevoelig liggen. Naast het spreken in die eigen taal worden deelnemers ook gestimuleerd om Nederlands te leren en zo hun weerbaarheid en zelfstandigheid te vergroten

Ter ondersteuning hiervan heeft TalenTonen, in samenwerking met de universiteit van Nijmegen, een eigen Deugdenmethodiek ontwikkeld.

Door TalenTonen zijn de deugdenkaarten vertaald in verschillende talen.

Deze kaarten dienen ter ondersteuning van de begeleiders, die daarmee aan de slag gaan met de deelnemers.

Met deze methodiek werken wij aan het vergroten van inzicht in de eigen doelen en het ontwikkelen van een eigen visie, gericht op de toekomst. Het is eigenlijk het “gereedschap” voor deelnemers, die hun eigen dilemma nog moeten leren kennen. Samen met de deelnemers wordt gezocht naar mogelijkheden en aangepaste oplossingen.

Een voorbeeld hoe TalenTonen mee helpt bouwen aan een geïntegreerde samenleving.

Een van onze begeleiders ging met drie dames, deelnemers uit verschillende culturen, een aantal dagen naar de Belgische Ardennen. TalenTonen huurde een huisje met het doel:

  • Samen tot rust komen;
  • samen elkaar vinden in de verschillende culturen;
  • samen elkaar beter kunnen begrijpen;
  • samen met elkaar Nederlands praten;
  • samen een andere kijk op integratie krijgen.

Deze dagen zijn succesvol verlopen. Soms is het goed om even uit je omgeving te zijn. De drie dames hebben nog steeds contact met elkaar. Ze bellen elkaar regelmatig en drinken soms zelfs samen koffie. Zij helpen elkaar als dit nodig is! Ook op deze manier bouwt TalenTonen dus mee aan een geïntegreerde samenleving.

Meer over ons lees je in de Talentonen folder

Folders kunt u ook opvragen via: Bureauzaken@TalenTonen.nl